От 25 май отпада карантината за българските шофьори на тежкотоварни автомобили,

...
От 25 май отпада карантината за българските шофьори на тежкотоварни автомобили,
Коментари Харесай

Отпада карантината за българските шофьори на международни превози

От 25 май отпада карантината за българските водачи на тежкотоварни коли, които влизат в страната. Това ще важи за товарни коли до и над 3,5 тона, също по този начин и за автобусните водачи, заяви министърът на превоза Росен Желязков на брифинг в Министерския съвет. 

" Така се споразумяхме с сектора, тъй че това е също едно облекчение за интернационалните водачи ", разяснява Желязков. Досега поради епидемията интернационалните водачи, които се завръщаха у нас, бяха поставяни под карантина от 14 дни преди да поемат на идващ курс. 

По-рано през днешния ден в София се организира протестно шествие от над 100 рейса на притежатели на компании за туристически транспорт с искане към правителството за незабавни ограничения за решение на проблемите в един от най-силно засегнатите браншове на стопанската система. 

" Исканията ни са предимно икономически. Искаме поддръжка от страната, с цел да ни избави от банкрут, защото ние се намираме в изключителна обстановка още от въвеждането на изключителното състояние. Искаме да ни бъдат отсрочени осигуровките, както и да получим финансова поддръжка за оборотни средства, с цел да можем да подновим активността си, когато това е допустимо ". Това съобщи за Нова телевизия Радка Мандилова, която е ръководител на национално съдружие " Случаен транспорт ".

" Моите почетения, несъмнено, към техните претенции. Ние сме подготвени на разговор и чуваме това, което се слага като искане. Разбира се, би трябвало да гледаме нещата като методичност, тъй като ограниченията за един пораждат ревност в други. Мярката по Оперативна програма  " Развитие на човешките запаси " все още с общ бюджет 40 млн. е за не по-малко от 27 000 заети в автобусния превоз, без значение дали е постоянен, инцидентен, профилиран и така нататък ", изясни пред Българска национална телевизия транспортният министър. 

И напомни, че държавата отпуска нов тип помощ в поддръжка на транспортния отрасъл. Тя ще стартира да работи на 1 юли, а отделеният финансов запас за нея е 40 млн. лева С нея превозвачите ще бъдат подкрепени с спомагателна отплата от 290 лв. за служащ, като задачата е да не са редуцират хора. Кандидатстването ще бъде с опростена поръчка през Агенцията по заетостта, като няма ограничаване за броя хора от една компания. Средствата ще се превеждат по банков път на работодателя и ще бъдат за сметка на Европейските структурни и капиталови фондове. Очаква се заделените средства да са задоволително за всички компании (малко над 1500), които са лицензирани като превозвачи.

" По отношение на регистрирани безработни транспортният бранш не е измежду най-засегнатите. От началото на рецесията те са към 4 хиляди. Същевременно работа в бранша са почнали 740 души. Част от настояванията на протестиращите превозвачи са изпратени и в МТСП. Не са доста тези, които са се възползвали от мярката 60/40, само че срокът й е продължен ", разяснява пред БНР зам.-министърът по труда и обществената политика Зорница Русинова. 

" Мярката, подсигурена с 40 млн. лв., ще бъде доста потребна за сектора, тъй като ще обгръща всички типове транспорти и да подкрепи всеки сегмент от автобусния превоз ", смята Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР